„Women Go Tech“ yra pirmoji mentorystės programa Lietuvoje, padedanti moterims pradėti ir paspartinti karjerą IT bei inžinerijos srityse. Sėkmingai 2016 metais startavusi programa jau prisidėjo prie daugiau nei 400 karjeros pokyčių.

„Women Go Tech“ programos tikslas - padėti atrasti technologijų sektorių kaip karjeros kryptį, atskleisti profesinį potencialą, susipažinti su IT pozicijomis, persikvalifikuoti ar susikurti asmeninį karjeros planą. Programos dalyvės kviečiamos įgyti žinių individualiose ugdymo sesijose, seminaruose, turinio sesijose su industrijos ekspertais, skirtingų technologijų įmonių renginiuose ir bendruomenės susirinkimuose.

„Danske Bank“, kaip vienas didžiausių darbdavių technologijų sektoriuje, siekia prisidėti prie vietos bendruomenės, dalytis žiniomis ir spręsti lyčių lygybės problemas ne tik technologijų srityje, bet ir bendrai Lietuvos darbo rinkoje. Todėl nuo 2018 metų pradžios „Danske Bank“ yra vienas iš TOP „Women Go Tech“ rėmėjų, kasmet taip pat kviečiantis savo ekspertus dalytis patirtimi su karjeros technologijų srityje siekiančiomis moterimis.

Mentorystė – tai dovana, suteikianti galimybę duoti

Šį sezoną septyni „Danske Bank“ kolegos prie programos prisijungė kaip organizacijos mentoriai. Jie dalysis savo profesine patirtimi,  padės bei padrąsins moteris siekti karjeros technologijų srityje, kartu taip paspartinant ir industrijos progresą. Jei svarstai apie mentorystę ar norėtum sužinoti daugiau, susipažink su mūsų mentoriais.

Kas tave motyvuoja būti mentoriumi?

Mane labiausiai motyvuoja pats mentorystės procesas. Man tai tarsi sodininkystė. Pirmiausia turi surasti tinkamiausią dirvą, kartas nuo karto palaistyti, pavyzdžiui, patarti, ką išmokti, ką skaityti ar su kuo pasikalbėti. Jei viskas vyksta sėkmingai, galutinis rezultatas suteikia daug džiaugsmo tiek man, tiek mano ugdytinėms.

Jonas Minelga, Rizikų valdymo grupės (angl. Risk tribe) IT programuotojų komandos vadovas

 

Kas paskatino tave prisijungti prie programos „Women Go Tech“?

„Women Go Tech“ yra didžiausia mentorystės programa Lietuvoje, kurios tikslas yra padėti moterims siekti karjeros IT srityje. Galimybė būti šios programos mentore leidžia man išpildyti didžiausias savo aistras: matyti, kaip žmonės tobulėja, padrąsinti moteris patikėti savo potencialu, auginti naujus talentus ir pačiai mokytis iš sutiktų žmonių.

Ona Juodkienė, Rizikų valdymo grupės (angl. Risk tribe) IT vadovė  ir „Danske Bank“ grupės įvairovės ir įtraukties tarybos narė

 

Kas tau labiausiai patinka mentorystėje?

Man mentorystė yra tarsi istorijos rašymas kartu su ugdytine. Kiekviena istorija iš pradžių yra nenuspėjama, tačiau kone visas istorijas vienija puikūs rezultatai ir didelis pasitenkinimas jų pasiekus. Laikas nuo laiko mėgstu sugrįžti prie šių istorijų ir priminti sau, kiek daug galime pasiekti padėdami vieni kitiems ir dirbdami išvien. Tai yra mano pačios brangiausios mentorystės akimirkos. Mentorystė prasideda dar prieš susitinkant su ugdytiniu, o pabaigos nežymi atsisveikinimas su juo.

Karolina Griciūnė, Elgsenos modeliavimo komandos vadovė

Kokią naudą tau gyvenime suteikė mentoriai?

Mentoriai buvo ir yra labai svarbūs mano karjeroje. Mentorių gebėjimas padėti pasirinkti mokomąją medžiagą bei nukreipti teisinga linkme man suteikė daugiausiai naudos. Dabar yra tiek daug informacijos (knygos, mokymai, kursai ir kt.), todėl lengva pasimesti bei iššvaistyti daug produktyvaus laiko. Žmogus, galintis padėti atsirinkti tai, kas svarbiausia, padeda sutaupyti daugybę laiko.

Mindaugas Paškevičius, "Buying & Owning Real Estate Nordic" grupės "Front-end" komandos vadovas

Kam rekomenduotum tapti mentoriumi?

Visi gyvenime šiek tiek esame mentoriai, pavyzdžiui, patariame draugams, kaip pagaminti skanią picą, dalijamės sodininkystės gudrybėmis. Tačiau tikrais mentoriais tampame tik tada, kai pradedame rūpintis savo ugdytiniais ir savo mentorystės sritimi. Jei mėgstate savo profesiją ar aktyviai domitės konkrečia sritimi; jei jaučiatės laimingi matydami kitų žmonių profesinį augimą ir tikrai norite, kad prie jus dominančios srities nuolat prisijungtų tobulėti siekiantys entuziastai ir specialistai, kurie nori įgyti žinių ir geriau išmanyti konkrečią sritį, vadinasi, jums tikrai verta tapti mentoriumi.

Martynas Urbonas, Vyresnysis verslo analitikas, Turto finansavimo komanda

Koks iki šiol tavo  karjeroje yra didžiausias mentorystės indėlis?

Būti mentoriumi ir turėti mentorių yra du svarbiausi aspektai, dėl kurių tampu vis geresne vadove ir apskritai geresniu žmogumi. Visą savo profesinę karjerą turėjau mokytojų ir turiu jų iki šiol. Tai man padeda tobulėti išlaikant pusiausvyrą tarp savęs, kaip ugdytinės ir kaip mentorės, ir būti geriausia savo pačios versija kasdieniame gyvenime.

Milda Dzidolikienė, „People tribe“ grupės IT vadovė

Koks tavo svarbiausias patarimas svarstantiems tapti mentoriais?

 

Tiesiog tapkite mentoriumi. Niekas iš jūsų, kaip mentoriaus, nesitiki, kad būsite visažiniu. Būkite sąžiningi sau ir nuoširdžiai dalykitės žiniomis bei patirtimi su savo mokiniais –neabejoju, kad turite kuo pasidalyti!

Liudas Gulbinas, Bendradarbiavimo ir produktyvumo vadovas