Vykstant karui Ukrainoje, Lietuvoje savanorystei ryžtasi vis didesnis skaičius šalies gyventojų. Kitaip nei iki karo, jie dažniau renkasi padėti ne tam tikrų poreikių, bendrų interesų vienijamoms bendruomenėms, bet konkrečiai – nuo karo bėgantiems Ukrainos žmonėms. Persiorientavimas į pagalbą ukrainiečiams ryškus tiek tarp savarankiškai savanoriaujančių gyventojų, tiek tarp savanorystę savo kolektyvuose skatinančių verslo organizacijų. Šias tendencijas stebi pagal JAV skaitmeninį savanorystės skatinimo įrankį Lietuvoje įdiegtos platformos SAVA kūrėjai bei ja besinaudojančių įmonių atstovai.

Savanoriauti pasiryžusių skaičius išaugo 5 kartus

„Per pirmą savaitę nuo karo pradžios Ukrainoje mūsų platformoje užsiregistravo 5 kartus daugiau savanorių, nei vidutiniškai per ankstesnes savaites. Dauguma užsiregistravusių tą ir vėlesnes savaites nurodė, kad nori padėti krizinėse situacijose. Persiorientavimą į pagalbą ukrainiečiams stebime tiek tarp savanorių, tiek tarp verslo įmonių, ieškančių savanorystės veiklų, kurias galėtų pasiūlyti savo darbuotojams, –  sako VšĮ „Socialinis veiksmas vadovė Milda Lukoševičiūtė. Jos vadovaujama įstaiga prieš daugiau nei pusmetį pristatė savanorystės platformą SAVA, jungiančią savanorių pagalbos laukiančias ne pelno organizacijas. Nuo įsteigimo jų skaičius SAVA platformoje beveik padvigubėjo – šiuo metu savanorystės veiklų ieškantys savanoriai ir jas savo darbuotojams siūlantis verslas gali rinktis iš beveik 80 nepelno siekiančių organizacijų sąrašo.

SAVA platformos valdytojai taip pat pastebi, jog augant norinčių padėti Ukrainai, sunkiau pavyksta pritraukti savanorių, galinčių padėti ir norinčių teikti nuolatinę pagalbą įvairioms bendruomenėms.

„Sulaukiame nerimo signalų iš skirtingų organizacijų, kurios nuolat padeda įvairioms, konkrečios paramos stokojančioms visuomenės grupėms. Jos susirūpinusios, jog vis sunkiau pavyksta rasti pagalbos vykdant jų labdaringą veiklą. Pavyzdžiui, sulaukėme skambučio iš socialinio centro „Betanija“, kuris teikia maitinimo paslaugą vargingai gyvenantiems ir kuriam paprastai netrūkdavo savanorių, tačiau dabar susidūrė su jų trūkumu bei prašo pagalbos.“


-Milda Lukoševičiūtė

Nuo savanorystės gyvūnų prieglaudose – į pagalbą Ukrainos žmonėms

Persiorientavimą į pagalbą Ukrainos žmonėms stebi ir į didžiausių darbdavių penketuką patenkančio „Danske Bank“ komanda. Administracijos vadovas Vilius Lukauskas sako, jog prasidėjus karui Ukrainoje, keičiasi vietos, kur darbuotojai savanoriauja: „Anksčiau dažnas rinkdavo pagalbą įvairioms organizacijoms – nuo nacionalinės reikšmės Maisto banko ar Šaulių Sąjungos iki mažesnių, kaip gyvūnų prieglaudos. Vykstant karui Ukrainoje vis daugiau kolegų savanoriauja padėdami į Lietuvą atvykusioms Ukrainos šeimoms ar patys vykdami ir kuo galėdami padėdami ukrainiečiams prie Ukrainos-Lenkijos sienos.“

Neseniai pasinaudojęs vienu iš apmokamų laisvadienių savanorystei, „Danske Bank“ Lietuvoje administracijos vadovas kartu su kolegomis ją leido padėdami įrengti laikinus namus daugiau nei 50 ukrainiečių. „Prisidėjome prie buvusių reabilitacijos centro patalpų Vilniuje, kuriose laikinai apsigyveno iš Charkivo atvykusios moterys su vaikais, atnaujinimo. Kartu su kolegomis ruošiant ir dažant sienas, lydėjo ne tik susitelkimo nuotaika, bet ir jausmas, jog tai – viena prasmingiausių veiklų, kuriai šiuo metu galime skirti savo savanorystės laiką,“ – sako Vilius Lukauskas.

Stebint įvykius Ukrainoje ir matant, kiek daug žmonių Lietuvoje, taip pat – dirbančių „Danske Bank“, nori padėti nuo karo nukentėjusiems, bankas priėmė sprendimą padidinti darbdavio apmokamų laisvadienių savanorystei skaičių nuo 1 iki 3 per metus.

„Esame paskaičiavę, jog jei visi mūsų darbuotojai pasinaudotų jiems skiriama apmokama laisva diena savanorystei, susidarytų tiek dienų, lyg 16 žmonių pilnu etatu visus metus dirbtų savanorišką darbą. Tai tarsi maža įmonė, nedaranti nieko daugiau, tik dirbanti visuomenei naudingą darbą. Padidinus apmokamų savanorystei galimų skirti dienų skaičių iki trijų per metus, šis poveikis gali būti dar didesnis.“


-Vilius Lukauskas

Gegužė – savanorystės mėnuo

Norėdami paskatinti darbuotojus pasinaudoti šia galimybe jau gegužę, šį mėnesį „Danske Bank“ pirmą kartą paskelbė savanorystės mėnesiu. Jei iki šiol norintys pasinaudoti laisva diena ir skirti ją savanorystei savarankiškai turėjo susirasti, kur norėtų ir galėtų savanoriauti, gegužę šią misiją jiems palengvina SAVA platformos kūrėjai. Jie atrinko savanorių laukiančias organizacijas, vadovaujantis su „Danske Bank“ sutartais kriterijais. Tarp jų – galimybė savanoriauti grupėmis, kartu su bendradarbiais, ir taip stiprinti komandas. Darbuotojai taip pat gali rinktis iš tų organizacijų, kurioms ir pusdienis ar diena jų darbo bus naudingos. Tarp jų – nacionaliniai ir regioniniai parkai, kurie buria pavasarines talkas, upes ir jų pakrantes sutvarkyti siekiantis projektas „River Clean Up“, ąžuoliukus auginantis „Gervių lizdas“ ir kt.

Iš viso per praėjusius metus galimybe vieną darbo dieną skirti savanorystei pasinaudojo daugiau nei 750 „Danske Bank“ darbuotojų Lietuvoje, vien per pirmą š.m. ketvirtį – 260 darbuotojų. „Dveji pandemijos metai turėjo įtakos savanorystės veiklai. Pirmaisiais galimybių savanoriauti dėl visų įvestų suvaržymų buvo žymiai mažiau, praėjusiais jų kiek padaugėjo, nes tiek organizacijos išmoko dirbti pandemijos sąlygomis, tiek žmonės drąsiau imdavosi savanoriškos veiklos. Nuo šio mėnesio šalyje panaikinus visus suvaržymus, tikimės, kad šie metai pagal savanorystei skirtų darbo dienų skaičių bus rekordiniai,“ – sako „Danske Bank“ Lietuvoje administracijos vadovas.