Mažina reikalavimų kartelę

Kaip pasakoja darbuotojus įmonėms surasti padedančios „People Link“ IT paieškų skyriaus vadovas Danas Venclovas, IT specialistų paklausos ir pasiūlos disbalansas egzistavo visada, o artimiausiu laiku turėtų tik didėti. Mat pasiūlą tik nežymiai didina į Lietuvą atvykstantys specialistai iš svetur – jų nėra itin daug, įdarbinant reikia versti vidines tvarkas, dažnai skiriasi apmokėjimo formos ir kyla daugybė panašių problemų. Tuo metu IT sektoriaus darbuotojų paklausą nuolat didina Lietuvoje veiklą pradedančios įmonės, verslo persikėlimas į elektroninę komerciją, augantis frontendo ir kibernetinio saugumo specialistų poreikis.

„Vien „People Link“ IT sektoriaus įmonėms pernai surado daugiau nei šimtą darbuotojų. Programuotojai sudaro tik apie trečdalį visų naujokų, o visi kiti – dirbantys plačioje sferoje nuo IT palaikymo iki vadovavimo. Dažniausiai ieškoma bent kelių metų darbinę patirtį, vidutinio lygio kompetencijas ir universitetinį išsilavinimą turinčių darbuotojų. Kitaip sakant, nors darbo skelbimuose nurodyta techninių reikalavimų kartelė dažnai atrodo iškelta labai aukštai, tačiau įmonės supranta, kad negaus visiškai paruošto darbuotojo ir svarsto mažiau reikalavimų atitinkančias kandidatūras“, – kalba atrankų specialistas. 

Jis priduria, kad įmonės dažnai jau yra numačiusios laiko naujokų „įsivažiavimui“ ir mokymuisi dirbti su reikalingais įrankiais, todėl itin svarbiu tampa kandidatų noras mokytis. Specialistui pritaria „Danske Bank“ Lietuvoje IT paslaugų darbuotojams vadovas Giedrius Dzekunskas – IT specialistus samdančios organizacijos šiais laikais turi ieškoti kompromisų, samdyti darbuotojus su mažesnėmis kompetencijomis ir suteikti jiems visus įrankius bei galimybes įgyti trūkstamų žinių jau dirbant. Tam įmonėje jau startavo ir dar planuojamos įvairios vidinės programos kompetencijoms įgyti.

„Nesitikime, kad naujas darbuotojas jau mokės viską. Reikia suprasti, kad net ir labiausiai patyręs IT specialistas turi periodiškai atnaujinti savo žinias, mokytis dirbti su naujomis technologijomis ir įrankiais. Aukštųjų technologijų sektoriuje kasmet pasensta vidutiniškai 30 proc. žinių, o kai kurios technologijos keičiasi žaibiškai – kai anksčiau kai kurie specialistai su tomis pačiomis žiniomis galėjo dirbti nors ir 15 metų, dabar praktiškai nėra universalių ir nesikeičiančių žinių darbui su, pavyzdžiui, debesijos pagrindu sukurtomis technologijomis“, – teigia „Danske Bank“ Lietuvoje vadovas.

 Išsigelbėjimas – persikvalifikuojant?

G. Dzekunskas atvirauja, kad technologijoms nuolat tobulėjant, ryškėja tendencija daugiau investuoti į specialistų paruošimą ir pagalbą keliant kvalifikaciją ar keičiant profesiją. Štai jo atstovaujamoje įmonėje pradedantieji kolegos turi galimybę tiesiogiai prisidėti prie IT produktų kūrimo ir mokytis iš labiau patyrusių komandos narių.

„Pastaruoju metu daugėja IT žinių programavimo kursuose ar besimokančių savarankiškai įgaunančių kandidatų. Ši tendencija ypač išryškėjo koronaviruso pandemijos metu, kai tam tikrų sektorių darbuotojai, nebegalėdami atlikti savo darbo arba iš naujo įvertinę gyvenimo prioritetus, ėmė ieškoti alternatyvų“, – pasakoja „Danske Bank“ Lietuvoje IT paslaugų darbuotojams vadovas. 

Pirmosios Lietuvoje moterims pradėti ir paspartinti karjerą IT bei inžinerijos srityse skirtos mentorystės programos „Women Go Tech“ vadovės Giedrės Šėmytės teigimu, pandemija persikvalifikuoti itin paskatino paslaugų sektoriaus darbuotojus, keisti karjerą ryžtasi ir mokytojos, finansų srities specialistės, odontologės, projektų vadovės ar net mokslininkės. „Women Go Tech“ programoje dažniausiai ryžtamasi dalyvauti baigus IT internetinius kursus, savarankiškai pasigilinus į reikalingus kriterijus ir jau pradėjus ugdyti pirmąsias, naujos karjeros startui būtinas kompetencijas.

„Skaičiuojame, kad vien per pusmetį trukusį paskutinį programos sezoną daugiau nei 50 proc. dalyvių gavo pirmąsias darbo ar praktikos pozicijas technologijų srityje. Džiugu, kad turėdamos palyginti nedidelį žinių bagažą, „Women Go Tech“ programoje tikslingų patarimų gavusios moterys taip sėkmingai ir greitai kopia naujos karjeros laiptais. Taip pat tai dar vienas įrodymas, kad norint kandidatuoti į laisvas pozicijas IT sektoriuje, nebereikia ilgametės patirties, svarbiausia turėti nemažai motyvacijos mokytis ir siekti išsikeltų tikslų“, – akcentuoja G. Šėmytė.  

Kaip pastebi D. Venclovas, persikvalifikavimas dažnai padeda užkamšyti darbuotojų trūkumą ir net greičiau naujokus integruoti į komandas. O sėkmingų atvejų netrūksta. 

„Pakanka vien užmesti akį į socialinį tinklą „Linkedin“, kuriame galime rasti nuostabių persikvalifikavimo atvejų. Tai tik dar kartą įrodo, kad svarbiausia yra motyvacija. Kartais net neturint reikiamo gyvenimo aprašo gali paprašyti techninės užduoties ir įrodyti, kad esi vertas, ar tiesiog kažko nemokėti, bet dėti visas pastangas šiuos trūkumus užglaistyti savo laisvalaikiu“, – teigia pašnekovas. 

Skiria ir mentorius

D. Venclovas atkreipia dėmesį, kad itin svarbus verslui tampa ir kandidatų atitikimas įmonės kultūrai bei gebėjimas dirbti komandoje, nes ir programavime reikia vis daugiau žmogiško kontakto. Jis akcentuoja, kad kur kas lengviau išmokyti žmogų dirbti su tam tikru įrankiu, o ne pakeisti jo asmenybę. Be to, toks požiūris gali turėti ir papildomos naudos. 

„Pragmatiškai žiūrint, mažiau patirties turintį specialistą galbūt galima pritraukti mažesniais kaštais, jį išmokius įmonei reikalingų gebėjimų įmanoma išspręsti ir specifines problemas. Taip pat mažiau laiko atima atrankų organizavimas, o darbuotojas jaučia daugiau lojalumo įmonei – juk jam buvo suteikta laiko mokytis, suteiktas nemažas pasitikėjimo kreditas“, – pasakoja „People Link“ IT paieškų skyriaus vadovas.

G. Dzekunskas pastebi, kad ir „Danske Bank“ atrankos procese labai daug dėmesio skiriama kandidatui kaip žmogui. Stengiamasi įvertinti, ar jam bus priimtinos organizacijos vertybės, kaip seksis įsilieti į komandą.

„Mums svarbu, kad darbe visi kolegos jaustųsi gerai ir būtų savimi, vieni kitais pasitikėtų, galėtų sklandžiai dirbti kartu. O viso kito išmokstama, ypač kai kiekvienam daugiau ar mažiau patirties turinčiam specialistui skiriamas mentorius, kuris padeda „įsivažiuoti“ ir supažindina su naudojamomis technologijomis. Dažnai svarbų vaidmenį naujoko kelionėje atlieka ir tiesioginis vadovas – IT specialistų vadovai patys neretai dirba techninį darbą ir užtikrina reikiamą pagalbą komandos nariams įvairiais techniniais klausimais“, – pasakoja „Danske Bank“ atstovas.