Naujoji instrukcija apima bendruosius principus ir gaires, skirtas visiems „Danske Bank“ darbuotojams, taip pat išleistas specialus priedas vadovams. Instrukcijos tikslas yra remti bei palaikyti translyčius asmenis, įskaitant transseksualius darbuotojus bei kolegas, kurie yra lyties keitimo kelyje bei asmenis, kurie nepriskiria savęs jokiai lyčiai. 



Kaip 4000 darbuotojų Lietuvoje turintis darbdavys, mes jaučiame atsakomybę, kad kiekvienas mūsų kolega darbe jaustųsi laukiamas, gerbiamas bei palaikomas."

 Vytautas Ašeris
Vienas iš Įvairovės ir Įtraukties lyderių „Danske Bank“ Lietuvoje 


„Instrukcijos, suteikiančios palaikymą ir pripažinimą translyčiams asmenims, parengimas ir įgyvendinimas yra vienas iš daugelio žingsnių, kuriuos „Danske Bank“ dar turės nueiti didesnės įtraukties link. Šia iniciatyva siekiame užtikrinti, kad kolegos, kurie nusprendė keisti lytį, jaustų visokeriopą palaikymą. Kaip 4000 darbuotojų Lietuvoje turintis darbdavys, mes jaučiame atsakomybę, kad kiekvienas mūsų kolega darbe jaustųsi laukiamas, gerbiamas bei palaikomas“, – teigia Vytautas Ašeris, vienas iš Įvairovės ir įtraukties lyderių „Danske Bank“ Lietuvoje. 

Instrukcija, kuri sudaryta atskirai vadovams bei visiems darbuotojams, įtraukia tokias gaires kaip konfidencialumas, bendravimas, aplinkos pritaikymas bei sąmoningumo didinimo mokymai. Specialiose gairėse, skirtose vadovams aptarta, į ką reikėtų atkreipti dėmesį bei kaip palaikyti darbuotoją, kuris(-i) yra lyties keitimo procese. 

Darbe atsiskleidė kaip translytis asmuo
„Nors Translyčių asmenų įtraukties instrukcija, kaip vidinė iniciatyva, yra skirta visiems „Danske Bank“ darbuotojams, puikiai suprantame, kad ji tiesiogiai palies tik labai nedidelę dalį mūsų kolegų. Visgi, svarbu nepamiršti, kad jiems tai bus didelis palaikymas turbūt vieno svarbiausių gyvenimo įvykių metu. Kita vertus, netiesiogiai tai gali paliesti daugelį mūsų – kaip organizacija tokiu būdu tampame jautresne aplinkai ir po truputį keičiame nusistovėjusias visuomenės normas“, – sako V. Ašeris.

Dar 2011 m. viena „Danske Bank“ darbuotoja įgyvendino savo gyvenimo pokytį ir tapo moterimi, o 2012 m. ji oficialiai įtvirtino savo tapatybę. Kitas jos žingsnis buvo pasidalinti šiuo pokyčiu su kolegomis.

„Nors mano vadovas ir kolegos labai supratingai reagavo į mano situaciją, aš esu įsitikinusi, jog instrukcijos bus naudingos tiek vadovams, tiek ir žmonėms, kurie atskleidžia savo lytinę tapatybę. Tai palengvina procesą ir užtikrina palaikymą visoms pusėms,“ – sako „Danske Bank“ darbuotoja.

Ji teigia, kad šiandien jaučiasi laisva būdama savimi ir yra gerbiama bei palaikoma kolegų, visgi ji nori išlikti neįvardinta. Deja, translyčiai žmonės visuomenėje patiria patyčias ir priekabiavimą, pavyzdžiui socialiniuose tinkluose, ir tai aiškiai parodo, jog įtraukties temoms reikėtų skirti daug daugiau dėmesio. 

„Danske Bank“ siekia keisti požiūrį į žmonių įvairovę ir įtrauktį
Įvairovės ir įtraukties iniciatyvos „Danske Bank“ šiandien yra kertinės kalbant apie vidinę kultūrą bei darbuotojų gerovę. 

„Suprantame, kad kol kas esame viso labo ilgo kelio į įtraukesnę darbo aplinką pradžioje. Tačiau, kaip organizacija, esame pasiryžę ir toliau ieškoti būdų, kaip galėtume užtikrinti, kad visi mūsų darbuotojai, nepriklausomai nuo to, kokios yra lyties, kaip rengiasi ar atrodo, kokius fizinius gebėjimus turi ar kokią religiją išpažįsta, darbe jaustųsi vienodai vertinami ir gerbiami“, – teigia V. Ašeris.

Šiais žingsniais „Danske Bank“ taip pat nori palaikyti visus visuomenės narius, išgyvenančius atskirtį dėl savo tapatybės bei paskatinti kitus darbdavius kartu kurti įtraukios darbo aplinkos kultūrą Lietuvoje.

Kitos „Danske Bank“ įtraukties iniciatyvos



Partnerystė su „Stonewell“ organizacija Daugiau


Darbo skelbimų peržiūra Daugiau


Lygios teisės tos pačios lyties šeimoms  Daugiau 


 Įvairovės ir įtraukties taryba, sprendžianti ir kelianti šių temų klausimus organizacijoje