Norėjo būti su savais

Darbas „Danske Bank– mano pirmasis ilgalaikis darbas baigus studijas. Čia man labai patiko. Vadovai, kuriuos turėjau, suprato, palaikė, skatino tobulėti. Aplinka darbui labai palanki – pradedant biuru, fizinėmis darbo sąlygomis ir baigiant visomis papildomomis naudomis darbuotojams. Prie jų greitai pripranti ir, kadangi tai buvo mano pirmoji darbovietė, atrodo, jog taip ir turi būti. Vis tik vienu momentu pajutau, kad galiu daugiau“, – sako Jūratė Šatė. Pradėjusi dirbti „Danske Bankkaip jaunesnioji programinės įrangos inžinierė (angl. Junior Software Engineer), po kelių metų ji tapo jaunesniąja testavimo specialiste (angl. Junior Test Specialist).

Nepaisant pokyčio, Jūratę aplankė jausmas, jog didelėje tarptautinėje įmonėje netobulėja pakankamai greitai – norėjosi daugiau iššūkių, daugiau dinamikos.

Sulaukusi darbo pasiūlymo, Jūratė nusprendė save išbandyti kitoje organizacijoje. „Esu pakankamai ryžtinga. Maniau, naujoje vietoje pasisemsiu naujų žinių, idėjų. Žinoma, suveikė ir jaunatviškas idealizmas – galvojau: nauji vandenys, patirsiu, pabandysiu, daug išmoksiu, grįšiu labai protinga, daug žinanti, didžiuosiuosi savimi“, – prisimena Jūratė ir prisipažįsta, jau po trijų mėnesių darbo naujoje vietoje suprato, jog klydo ir norėjo išeiti. – „Priešingai nei pirmojoje darbovietėje, antrojoje viskas buvo ne taip. Ne tik netobulėjau – jaučiausi visiškai švaistanti savo laiką. Pradėjau dairytis naujo darbo, domėjausi galimybe grįžti į „Danske“, bet kaip tik tuo metu sužinojau, jog laukiuosi.“ Baigiantis gimdymo ir vaiko priežiūros atostogoms, Jūratė tiksliai žinojo, jog į ankstesnę darbovietę negrįš.



„Ieškojau darbo, gavau pasiūlymų, bet vienu momentu, po eilinio interviu, apėmė nemažas stresas, kad turiu kalbėti ir įrodinėti tuos pačius dalykus, apgailestauti, kad pastaruosius kelis metus švaisčiau laiką. Labai norėjosi būti su savais – ten, kur viskas pažįstama ir žinoma. Susisiekiau su savo buvusiu vadovu „Danske Bank“. Jis mane patikino, jog galiu grįžti. Atmečiau du tuo metu turėtus darbo pasiūlymus tam, kad grįžčiau į „
Danske“,“ – sako J. Šatė.

Praėjusių metų rugpjūtį Jūratė „Danske Bankpradėjo eiti programinės įrangos inžinierės (angl. Test Automation Engineer) pareigas. Pasak jos, kitoje organizacijoje šias pareigas būtų gavusi sunkiau – padėjo jau turėta patirtis su specifiniais „Danske Bank“ produktais. „Kai pirmą kartą dirbau „Danske, automatizavimo komanda mums padėdavo. Žiūrėjau į juos kaip į pusiau dievus, net negalvojau, kad galiu būti jų vietoje“, – susižavėjimo neslepia Jūratė. Ji taip pat džiaugiasi, jog grįžimas buvo sklandus – pradėjusi nuo pusės etato, po truputį didino darbo krūvį. – „Tikrai nebuvo daug streso, greitai įsivažiavau, nes jau turėjau patirties.“

Grižo kaip po vasaros atostogų

Žinojimas, kur grįžta, po kiek daugiau nei metų pertraukos atėjimą į „Danske Bank“ palengvino ir Alinai Miežietytei-Gudzinskei. Priešingai nei Jūratė, pirmą kartą organizacijos duris Alina pravėrė jau sukaupusi darbo patirties kitose organizacijose ir aiškiai žinodama, ką reiškia dirbi didelėje tarptautinėje kompanijoje: „Suviliojo pati organizacija – įdomi, didelė, su daug galimybių. Ir iš tiesų, per pirmus dvejus darbo metus „Danske“ pakeičiau poziciją – iš procesų konsultantės pozicijos (angl. Consultant, Customer 1st & Process Developement) perėjau į vyresniosios konsultantės pareigas Mokymų ir ugdymo komandoje (angl. Senior Consultant - Learning and Development team).“ 

Pasikeitė ne tik Alinos pareigos – keitėsi ir pati organizacija. „Tuo metu „Danske“ įgyvendino vieną didžiausių pokyčių jos istorijoje. Naujovės, pokyčiai iš esmės yra gerai. Pačiai pakeitus vieną darbo poziciją į kitą, aplinkui ir komandoje vyko žymiai daugiau pokyčių. Po kiekvieno jų reikėjo laiko „įsivažiuoti“, o man tuo metu norėjosi koncentruotis į savo darbą. Taip supuolė, jog gavau kelis pasiūlymus ir pagalvojau, jog pabandysiu – pasižiūrėsiu, kaip darbai vyksta kitur. Nors labai skaudėjo širdį, išėjau. Žinojau, kad „Danske“ nedegina tiltų žmonėms, kurie dirbo organizacijoje“, – sako Alina.

„Danske“ ji paliko su vidiniu jausmu, jog išeina investuoti į save. Per metus kitoje organizacijoje, sako, iš tiesų paaugusi maksimaliai. „Padariau labai daug įdomių ir efektyvių projektų, kurie iki šiol puikiai veikia. Išėjau į mažesnę organizaciją, kurioje sprendimai priimami greičiau, ypač kai pats valdai procesus. Dirbau mokymų ir ugdymo partnere (ang. Learning & Development Lead) – pati kūriau, vesdavau, vertinau mokymų programas. Tai labai pasiteisinusi patirtis, nes aš ją parsinešiau į „Danske“: parsinešiau žinias tam tikromis temomis, procesų išmanymą, kurį dabar pritaikau organizacijoje – vedu mokymus tiek jos viduje, tiek išorėje, dalinuosi žiniomis“, – pasakoja Alina.

Su „Danske“ kolegomis Alina palaikė ryšį ir dirbdama kitoje organizacijoje.



„Su komanda, su kuria dirbau prieš išeidama, susitikdavome kas 3-4 mėnesius. Nors jos sudėtis keitėsi, branduolys liko. Susitikdavome mieste, aptardavome naujienas organizacijoje, asmeninius pokyčius. Tokiu būdu ryšis su „Danske“, stebėjimas, kas vyksta organizacijoje, liko. Jei išeini gražiai, ryšiai neišyra, visada turi su kuo pasikalbėti“
, – teigia Alina.

Ji prisimena girdėtą posakį „Žmonės dažniausiai atsimena ne tai, ką darei, bet kaip išėjai“ ir sako esanti įsitikinusi, jog iš visur ir visada reikia išeiti gražiai, nedaužant durų, nes niekada nežinai, kada gyvenime prireiks ar ateis noras sugrįžti.

Nors pradinis planas buvo kitoks, Alina po daugiau nei metų pertraukos vėl pradėjo dirbti „Danske Bank“. „Po labai intensyvaus darbo periodo kitoje organizacijoje išėjau su planu pailsėti nuo darbų, susidėlioti prioritetus, bet kolega iš „Danske“ pasiūlė pabandyti kandidatuoti į naują darbuotojų patirties vadybininkės (angl. Employee Experience Manager) poziciją „Danske“. Pabandžiau ir buvau pakviesta prisijungti“, – prisimena Alina. Tuomet ji sutarė, jog „Danske“ vėl dirbti pradės tik vasaros pabaigoje: „Grįžau į biurą ir jaučiausi, kaip vaikas, kuris grįžta į mokyklą po vasaros atostogų. Dairaisi, kas čia pasikeitę, ir toks geras vidinis jausmas, nes žinai, kur grįžai. Lyginant su pirmuoju kartu, kai prireikė pusės metų, kad pradėčiau normaliai dirbti – suprasčiau struktūrą, procesus, paprasčiausiai – akronimus, dabar prireikė vos kelių savaičių“.

Grįžta žinodami ir jausdami – yra laukiami, reikalingi ir vertinami

Daug lengvesnį bei spartesnį integravimąsi į organizacijos kultūrą ir darbą akcentuoja ir „Danske Bank“ Lietuvoje Žmogiškųjų išteklių vadovė Indrė Sakalauskienė: „Išėję ir grįžę kolegos daugiau ar mažiau žino organizacijos struktūrą, darbo principus, vertybes. Jų reintegraciją paspartina ir pažįstami kolegos, su kuriais neretai palaikomi ryšiai ir už darbo ribų. Tuo pačiu sugrįžę darbuotojai įneša ir šviežią oro gūsį – jie grįžta su naujomis žiniomis, patirtimis. Net jei jos nebuvo sėkmingos, jos išplečia jų pačių akiratį, padeda jau žinomus dalykus įvertinti naujai, o tai visada naudinga organizacijai, siekiančiai tobulėti“.Pasak Indrės, tai tik kelios iš priežasčių, kodėl organizacijos turi stengtis išlaikyti ryšį su buvusiais darbuotojais.



„Tiek Jūratės, tiek Alinos patirtis liudija, jog palikti organizaciją darbuotojai gali dėl pačių įvairiausių priežasčių – nuo jaunatviško maksimalizmo ir savęs paieškų iki ryžto išbandyti save naujose rolėse ar tiesiog taip susiklosčiusių aplinkybių, tačiau sprendimą grįžti buvę darbuotojai visada priima tik tvirtai žinodami ir jausdami, jog organizacijoje yra laukiami, reikalingi ir vertinami“,
– sako Indrė Sakalauskienė. 

Tai gali paliudyti ir kiti į „Danske Bank“ sugrįžę anksčiau čia dirbę kolegos, kurių pernai buvo 140, trylika iš jų – „Danske“ Alumni klubo nariai.

„Danske Alumni“ klubas neseniai minėjo pirmųjų metų sukaktį. Įsteigtas 2022 m. vasarį, klubas jau organizavo du susitikimus su buvusiais kolegomis, kurie dalinosi sugrįžimų istorijomis, aptarė šviežiausias „Danske“ ir rinkos aktualijas. Klubo nariams organizacija periodiškai siunčia naujienlaiškius, informuoja apie reikšmingus pokyčius, galinčius turėti įtakos jų sprendimui grįžti, kviečia į įrenginius. Šiuo metu „Danske Bank“ Alumni klube jau daugiau nei 600 narių.

Esi buvęs(-usi) mūsų kolega ir nori prisijungti prie „Danske Alumni“ bendruomenės? 

Registruokis čia